Kausityöt

Tutustu, hae & valmistaudu

Miten mansikkaa ja vadelmaa poimitaan? Miten valmistautua työhön?

Video tuotettu Kohti Oppivia marjatilaverkostoja -hankkeessa

Töihin puutarhatiloille:
Millaista tilalla työskentely on?

Katso sarjan kaikki videot (työturvallisuus ja hygienia, palkkaus jne.) Tuotanto Yrityssalo Oy

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/rantalantila-2.png Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

Kokemuksia kausityökesästä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/leivon_mansikka.jpg Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.

Lisätietoja kausitöistä ja työnhausta

Esimerkiksi mansikan kasvukautena on erilaisia töitä tarjolla - voit aloittaa jo aikaisin keväällä tai vasta sadonkorjuuaikaan. Työt sisältävät kitkentätöitä, istutusta, marjanpoimintaa, myyntikunnostusta (punnitus ja pakkaaminen, torimyynti ja asiakaspalvelu), muita hoitotöitä kuten lannoitus, rivivälien leikkuu ja sadonajoitusharsojen levitys/poisto.

Sadonkorjuu eli poiminta alkaa mansikoiden kohdalla pääasiassa kesäkuun loppupuolella ja osalla alueilla heinäkuussa (sää vaikuttaa sadon kypsymiseen), joten kannattaa seurata aktiivisesti tilojen työvoimatarpeita pitkin kautta. Tiettyjä lajikkeita poimitaan vielä elokuussakin. Alkusyksystä tehdään myös seuraavan kauden valmistelutyöt. Syksyllä alkaa mm. juuresten nosto ja myyntikunnostus, töitä saattaa riittää joulukuuhun asti. 

Työ on fyysistä kuntoa vaativaa, ja pari ensimmäistä viikkoa menee tottuessa tähän. Tauoilla ja työpäivän jälkeen kannattaa venytellä ja tehdä palauttavaa lihashuoltoa. Päivät myös vaihtelevat sään ja sadon kypsymisen mukaan. Työt eivät aina ala odotetusti, jos sato ei ole vielä kypsynyt eli aloituspäivä saattaa muuttua. Töiden alettua sadon kypsyminen ja säät vaikuttavat edelleen. Työt alkavat aikaisin aamulla, ja hellepäivänä keskipäivällä saattaa olla esimerkiksi pidempi tauko. Kausityö vaatii tekijältään sitoutumista ja joustavuutta. 

Jos työnantajalla on majoitusta tarjolla, kysy lisätietoja tarvittaessa työnantajalta, kuten esimerkiksi miten kauppareissut toteutetaan (tilat sijaitsevat usein kaukana palveluista).

Hakiessasi suoraan tai alustamme kautta, tuo esiin ainakin seuraavat asiat itsestäsi:

 • Nimi ja ikä
 • Aiempi työkokemus ja/tai aiempi osaaminen tehtävään liittyen
 • Milloin olet käytettävissä
 • Tarvitsetko majoitusta
 • Miksi haet tätä työtä

Alustallamme, tilojen ja tekijöiden kohtaamispaikalla, pääset tutustumaan kausitöitä tarjoaviin tiloihin ja heidän avoimiin kausityöpaikkoihin. Alusta vaatii rekisteröitymisen, ja työnhakua varten teet alustalla oman "työntekijäkortin". Kausityöpaikkoja kannattaa etsiä myös te-palvelut.fi -sivustolta

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

Työntekijällä on oikeus:

 • työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan ja muihin vähimmäisehtoihin
 • suojaan, jonka lait ja sopimukset antavat
 • järjestäytymiseen
 • terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön

Työntekijällä on velvollisuus:

 • suorittaa työ huolellisesti
 • noudattaa sovittuja työaikoja
 • noudattaa työnjohdon ohjeita
 • kieltäytyä työnantajan kanssa kilpailevasta toiminnasta
 • pitää liike- ja ammattisalaisuus
 • ottaa huomioon työnantajan etu
TOP