Onnistu työnantajana

Töitä Suomesta -palvelun tavoitteena on, että onnistut työntekijän hankkimisessa ja että työsuhteet tai sopimussuhteet alkavat ja sujuvat hyvin. Tarjolla on Töitä Suomesta Oy:n maksullisia palveluita (katso sivun alalaidasta) sekä ohjeistusta ja vinkkejä. 


Henkilöstöhallinto, ihmisten johtaminen ja työyhteisöjen kehittäminen ovat ajankohtaisia myös maatalous- ja maaseutuyritysten muuttuvassa toimintaympäristössä. Osaamistarpeet lisääntyvät ja osaamisen johtaminen korostuu. Henkilöstön osaaminen, toimintatavat ja työtyytyväisyys ovat keskeinen yrityksen kilpailuetua rakentava tekijä, kun halutaan parantaa kannattavuutta tila- ja yritystasolla sekä tehostaa tuotantoa.


Työnantajan velvollisuudet ja vastuut
 

Samat lakisääteiset velvollisuudet koskevat työnantajaa niin suomalaisen kuin ulkomaisen työvoiman kohdalla. Työnantajan tulee hoitaa palkkaperusteiset ja muut ilmoitukset eri viranomaisille, vakuuttaa työntekijät ja huolehtia työnantajasuorituksista sekä työpaikan turvallisuudesta. Lue lisää aiheesta

Työsopimus: Tee aina kirjallinen työsopimus työntekijän kanssa. Tässä esimerkkipohja ja lisätietoa työsopimuksen sisällöstä. 

Palkanlaskenta: palkka.fi on verohallinnon tarjoama maksuton palvelu erityisesti pienille yrityksille ja yrittäjille, joilla ei ole palkanlaskentaohjelmaa ja jotka haluavat hoitaa palkanlaskennan itse. Palvelu sopii kaikille yritysmuodoille. Voit maksaa palkkoja myös YEL/MYEL-vakuutuksen piiriin kuuluville työntekijöille/yrittäjille. Ei rajoitusta työntekijämäärissä.

Uusi työnantaja / työnantajuutta harkitseva: palkka.fi-palvelussa on myös palkkalaskuri, jolla voit arvioida palkan sivukuluja ja työntekijälle maksettavan palkan määrän. 

Perehdytys: Perehdytys kuuluu työnantajan velvollisuuksiin. Valmistaudu uusien työntekijöiden saapumiseen laatimalla perehdytysopas tai -kansio, johon työntekijä voi palata perehdytyksen jälkeenkin. Esimerkki Työntekijän perehdyttämisoppaasta (linkki) mansikanpoimintaan (opas latautuu koneellesi ja voit täyttää sitä tilakohtaisilla tiedoilla). Toinen esimerkki ladattavasta ja täytettävästä oppaasta löytyy täältä: Perehdytysopas.

Kausitöihin perehdyttämiseksi olemme koonneet tueksesi materiaalia: Kausityöperehdytys

Tutustu ajankohtaisiin aiheisiin hyödyntäen seuraavia ProAgrian asiantuntijoiden tuottamia webinaareja:

Oikopolkuja Töitä Suomesta -sivustolla

Työehtosopimus eri kielillä

Vinkkejä kuorman keventämiseen

Suunnittele ja säädä työ, työvälineet ja työympäristön ergonomia työntekijän ominaisuuksiin, tarpeisiin ja mahdollisuuksiin sopivaksi. Myös työjärjestelyt, kuten työkierto, työnjako ja toimintatapojen kehittäminen keventävät kuormitusta. Lue lisää >>

Maaseudun Työnantajien neuvontapuhelin (TES)

MTK:n jäsenille jäsenetuhintaista neuvontaa työehtosopimusten tulkinta- ja soveltamiskysymyksistä saa numerosta 0600 17 444. Puhelun hinta on 1,19 euroa minuutilta ja paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu. Puhelin päivystää ti, ke ja pe kello 9.00–12.00. 

MTA:n jäsenten palvelut,
lue lisää >>

Välitä viljelijästä -projekti

Melan Välitä viljelijästä -projektin (klikkaa) kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle.

Muita palveluita

TE-palveluiden kanssa voit kouluttautua itse tai tarjota työntekijöillesi koulutusta. 


Jäsenilleen koulutusta ja neuvontaa tarjoavat:
Maaseudun työnantajaliitto

MTK 
SLC
Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto
Kauppapuutarhaliitto

Töitä Suomesta Oy:n palvelut

Kaikki palvelut räätälöidään tarpeen mukaan. Pyydä tarjousta!

Työnantajuuden kehittäminen

Monipuolissa palveluissamme valmennamme henkilöstöäsi, pidämme sinulle rekrytointikoulutuksia, autamme ymmärtämään ja kehittämään työnantajamielikuvaanne

Yhteystiedot

Marko Mäki-Hakola, 040 502 6810
Kati Kuula, 045 112 9173
etunimi.sukunimi@toitasuomesta.fi

TOP