Vinkit rekrytointiin

Ennakoi - kerro tilasta - ole aktiivinen

Kerro tilastasi, tyypillisistä tilan työpäivistä, ympäristöstä ja työvoimatarpeista pitkin vuotta. Työvoiman vaihtuvuus on työvoimavaltaisella alalla tavallista. Markkinointia on hyvä tehdä esimerkiksi alla esitellyillä kanavilla kauden aikana, ei ainoastaan ennen sen alkua. Jos teet rekrytoinnit hyvissä ajoin, ole yhteydessä valittuihin työntekijöihin  (esimerkiksi tulevan alustamme avulla, somessa, sähköpostitse) niin muutokset heidän käytettävyydessään ei tule yllätyksenä. Mieti miksi työntekijät viihtyvät teillä, mikä tekee teidän porukasta sellaisen, joka kannattaa valita, hyödynnä ajatuksia viestinnässä ja markkinoinnissa. 

Informatiivinen työpaikkailmoitus

Työpaikkailmoituksessa kannattaa kuvailla mahdollisimman tarkasti työskentelyolosuhteita ja työtehtäviä esim. milloin työ alkaa ja kuinka kauan töitä on tarjolla esim. kokopäiväisesti (sesonkityötarpeen luonne, loppu- ja alkukasvukausityön luonne), kuinka monta tuntia töitä tehdään päivässä, miten sääolosuhteet vaikuttavat työskentelyyn, jos vaikuttavat.

Millaisia ominaisuuksia työntekijöiltä vaaditaan. Vaaditaanko esim. aikaisempaa kokemusta tai osaamista? Millaisia ominaisuuksia työntekijällä on hyvä olla esim. ahkeruus, sinnikkyys, joustavuus, sorminäppäryys, herkkä marjan käsittelytaito tmv. Kerro myös millainen palkkausmalli työssä on. Onko työssä tuntipalkka vai urakkapalkka ja mitä se on. Kerro ilmoituksessa tuntipalkka ja urakkapalkka, niin hakija saa heti tiedon palkkauksesta. 

Myös seuraavat asiat kannattaa kertoa ilmoituksessa:

  • Tilan sijainti, miten pitkä matka on kauppaan, millaisia harrastusmahdollisuuksia, onko lähellä esim. uimaranta, mitä voi tehdä vapaa-ajalla, soutuvene
  • Miten tilalle pääsee esim. julkisilla liikennevälineillä, voidaanko työntekijä hakea lähimmältä juna-/linja-autoasemalta tai pysäkiltä?
  • Onko tilalla majoitusmahdollisuus? Millainen majoitus on ja mitä se maksaa?
  • Miten ruokailu on järjestetty vai vastaako työntekijä itse ruokailuista? Millainen ruoanlaittomahdollisuus, miten kauppareissut hoituvat?
  • Milloin työ alkaa ja päättyy? Onko mahdollista työskennellä myös lyhempi aikajakso esim. 2 vkoa.
  • Määrittele ikäraja työlle

Ilmoitus kannattaa olla sekä suomeksi että englanniksi, koska on paljon hakijoita, jotka eivät osaa suomea. Jos vaatimuksena on, että hakijalla on työlupa, tai hakija on jo Suomessa niin tämä kannattaa mainita myös ilmoituksessa.

Laita ilmoitukseen myös selkeät hakuohjeet:

  • Miten haluat hakemukset esim. sähköpostilla
  • Miten hakija voi kysyä lisätietoja? Mahdolliset soittoajat eli milloin olet tavoitettavissa
  • Milloin hakuaika päättyy?
  • Mihin mennessä vastaatte kaikkiin hakemuksiin esim. viikon kuluessa, kahden viikon kuluessa


Kanavavalinta

Työpaikkailmoitus kannattaa julkaista mahdollisimman moneen paikkaan. Ilmaisia kanavia ovat esimerkiksi TE-palveluiden sivut ja Töitä Suomesta kausityönantajien ja -tekijöiden kohtaamispaikka. TE-palveluiden sivuilta ilmoitus menee myös automaattisesti Työmarkkinatorin sivuille. Esittelypalvelussa TE-toimiston rekrytointipalveluiden asiantuntijat etsivät työpaikkaan sopivia henkilöitä työnhakijoiden joukosta. Työpaikan ei tarvitse olla siis avoimessa haussa. Työnantaja kutsuu sopivimmat ehdokkaat haastatteluun. 

Töitä Suomesta -sivustolla on kausityövoimahankkeessa avattu 5/2021 uusi kausitöihin suunnattu kohtaamisalusta, jossa pääset esittelemään tilasi edellä kuvatulla tavalla sekä kuvaamaan tilan työtehtävät ja milloin työntekijöille on tarvetta. Hakijat (myös ulkomainen työvoima) ovat yhteydessä ja voitte keskustella alustalla. Näet sinuun yhteyttä ottaneiden työnhakijoiden esittelyn, lähtömaan ym. olennaiset tiedot. Voitte jakaa keskustelussa esim. liitetiedostoja. Voit linkittää jatkossa (6/2021) tilakortin  muissa palveluissa julkaisemiisi työpaikkailmoituksiin, jos teet kortista julkisen. Kannattaa hyödyntää sitä koko kauden ajan markkinoinnissa. Voit päivittää tilakorttiin työntekijätarpeita pitkin kautta, poistaa ja lisätä, sekä päivittää tilan työtehtäviä, kuvia ym. Etsiessäsi pidempiaikaista työntekijää ja/tai työntekijöitä muihin työtehtäviin, Töitä Suomesta Oy tarjoaa maksullisia rekrytointipalveluita (esimerkiksi ilmoitus Urasivuillemme "Työnhakijalle").

Ilmoitus kannattaa julkaista myös sosiaalisen median kanaviin esim. tilan omalle Facebook-sivulle, jos sellainen on. Facebookista löytyy myös erilaisia ryhmiä jonne ilmoituksen voi jakaa esim. Hae töitä – verkostoidu-ilmoita työpaikoista -somerekry tai Renkejä ja piikoja ryhmissä. Lisäksi paikkakunnilla on monesti omia Puskaradio-ryhmiä. Ilmoitukselle voi myös ostaa sponsoroitua mainontaa Facebookissa, jolloin sille saa lisänäkyvyyttä. Some-kanavissa kannattaa hyödyntää kuva- tai videomateriaalia, niin hakijat näkevät millaista tilalla on tai millaiset majoitustilat ovat.

TE-hallinnon PORE-hanke/Ukraina-kampanja

PORE-hankkeen ukrainankielinen viestintäkampanja kestää vuoden 2021 ja sinä aikana markkinoidaan ukrainalaisille Suomea erinomaisena maana työskennellä. Kampanjan aikana markkinoidaan sellaisia työpaikkoja, joihin Suomesta ei löydy työntekijöitä. Työnantajan on mahdollisuus suunnata hankkeen avulla työpaikkailmoittamista ja markkinointia Ukrainaan. Katso lisätietoja, miten pääset mukaan: https://www.porefin.fi/ukraina/  Yritys pääsee eri toimenpiteiden avulla hyvin näkyviin ukrainalaisille työnhakijoille. Voit käyttää laatimaamme ilmoitustekstiä (ja käännöksiä) hyödyksi. 

Pidä hakijat ajan tasalla

Pidä hakijat ajan tasalla rekrytointiprosessi etenemisestä. Lähetä hakijoille vastausviesti, kun olet saanut hakemuksen tai yhteydenoton. Voit tehdä valmiin vastausviestin, jonka lähetät kaikille. Viestissä on hyvä mainita ainakin rekrytoinnin aikataulusta eli milloin palaat viimeistään asiaan. Hakijat hakevat useimmiten moneen eri työpaikkaan, joten kannattaa olla heihin aktiivisesti yhteydessä. Ilmoitathan myös, jos et ole ottamassa hakijaa töihin niin hänen ei tarvitse miettiä, onko vielä mukana rekrytoinnissa.

Jos sinulla on käytössä erillinen sähköpostilaatikko hakemusten vastaanottamiseen voit tehdä automaattisen vastausviestin, joka lähtee heti kaikille hakijoille. Erillinen sähköpostilaatikko voi olla muutekin kätevä niin saat kaikki hakemukset erilliseen sähköpostiin. Töitä Suomesta -palvelun alustalla sinulla tulee olemaan oma postilaatikko/chat-posti, jossa voit hallita hakijoiden viestejä ja valintaa. 

Kannattaa huomioida, että hakijoiden joukossa on paljon kokemattomia työntekijöitä, joille työ ei ole ennestään tuttua. Tästä syystä selkeä työn- ja työskentelyolosuhteiden kuvaus on tärkeää. Töitä Suomesta sivuilla kerrotaan myös kattavasti kausitöistä työnhakijoille

Työstä sopiminen

Työsopimus tulee tehdä aina kirjallisesti. Työstä sopimisen yhteydessä kannattaa käydä läpi työsuhteen ehdot ja varmistaa, että kaikki on selvää. Työnantajana toimimiseen liittyy erilaisia vastuita ja velvollisuuksia. Sinun tulee hoitaa palkkaperusteiset ja muut ilmoitukset eri viranomaisille, vakuuttaa työntekijäsi ja huolehtia työnantajasuorituksista.

Perehdytä - opasta - ohjaa

Tarjoamme käyttöösi perehdytystä varten muun muassa materiaalia, videoita, perehdyttämisoppaan pohjan. Siirry Perehdytys-sivulle, jonne olemme koonneet materiaalin.  

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

Kokemuksia kausityökesästä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/leivon_mansikka.jpg Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.

Kokemuksia kausityöstä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/rantalantila-2.png Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

TOP