Perehdytysmateriaalia

Materiaalia perehdytykseen

Valmistaudu uusien työntekijöiden saapumiseen laatimalla perehdytysopas tai -kansio, johon työntekijä voi palata perehdytyksen jälkeenkin ja osaan asioista jo ennen saapumista tilalle (kuten majoitus ja järjestyssäännöt). 

 

Huomioi työn aloituksessa perehdytyksen ja opastuksen tärkeys, niin itse työn tekemisessä (miten ja miksi asioita tehdään kuten tehdään, turvalliset työtavat) kuin tilan muiden pelisääntöjen osalta (esimerkiksi majoitus ja muut työpaikan toimintatavat).

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat työhön fyysisesti tottumisen kannalta kriittisiä - taukojumppa ja palautuminen ovat tarpeen, että työntekijä jaksaa ja pysyy työkuntoisena ja -intoisena ensimmäistenkin viikkojen jälkeen. Varaudu alussa ohjaamaan työskentelyä enemmän eri tavoin - tähän vaiheeseen panostaminen kannattaa. 

Perehdytyksen aikana käydään läpi yhdessä työntekijän kanssa muun muassa:

  • työtehtävät ja vastuut
  • turvalliset työtavat
  • työn vaarojen ja haittojen tunnistaminen
  • työpaikan toimintatavat
  • työpaikan tilat

Hyödynnä perehdytyksessä, oppaan ja/tai perehdytyskansion koostamisessa tämän sivun materiaaleja ja videoita.

Esimerkki Työntekijän perehdyttämisoppaasta (linkki) mansikanpoimintaan (opas latautuu koneellesi ja voit täyttää sitä tilakohtaisilla tiedoilla, tuotettu Työvoimaa tiloille -hankkeessa). Toinen esimerkki ladattavasta ja täytettävästä oppaasta löytyy täältä: Perehdytysopas.

Perehdyttämislomake (Puutarhaliiton sivuilla, eri kielillä) toimii hyvänä tukena ja muistilistana perehdytyksen suunittelussa ja toteutuksessa. 

Esimerkki tilan töiden ja työyhteisön kuvaamisesta sekä perehdytyksestä (tuotanto Yrityssalo Oy):

Kattava opastus työntekijälle: Varusteet, asennot, poiminta. Miten poimintatyössä toimitaan ja miksi

Videon toteutus Kohti Oppivia marjatilaverkostoja -hanke

Viesti tavoitteista ja opasta työntekijöitä

Työntekijöille on tärkeä tietää miksi tehdään ja toimitaan kuten tilalla ja työssä on tapana. Kannattaakin panostaa työsuhteen alkuvaiheessa perehdyttämiseen ja tiedonkulkuun myös työsuhteen aikana. Mitä tietoa ja oppia työntekijät olisivat toivoneet, muutama esimerkki kyselystä kausityöntekijöille:

Oikea työskentelyasento ja tieto työajoista (joskus käskettiin pitämään tauko, eikä töiden jatkumisen ajankohdasta tullut tietoa, kun vasta 4 tunnin päästä tauon aloittamisesta.)

Olisin halunnut, että työn alku, tauot ja loppu olisi ilmoitettu edes yhtä päivää ennen. Kun käytössä oli whatsapp-ryhmä, niin ilmoitusten olisi pitänyt olla nopeaa, helppoa ja tehokasta.

Mansikoiden laadun vähimmäisvaatimukset.

Tavoitteet tarinaksi, tarina tekemiseksi: Esimerkiksi mansikan kulku kuluttajalle asti
(ks. yllä oleva video Töihin puutarhatilalle, Aarni Alangon erinomainen esimerkki tästä) 

Näin syntyy tunne tarkoituksesta ja merkitys työlle. Tunne selkeydestä auttaa keskittymään tekemiseen. Kun tekemisestä tulee tapa, säästyy aikaa - työ automatisoituu. Tavat synnyttävät tulosta. Jos työntekijän pitää toistuvasti ihmetellä tai kysyä joka käänteessä, on se turhauttavaa kaikille. Ymmärrys toiminnan eri osioista ja niiden merkityksestä tekee työnteosta mielekkäämpää ja tehokkaampaa. 

Opasta, ohjaa ja viesti tilan tavoista ja työtehtävistä. 

  • Miksi tehdään?
  • Kuka tekee?
  • Miten tehdään?
  • Mitä tehdään - eri vaiheet ja etapit?
  • Milloin tehdään?

Oikopolkuja sivustolla

Ohjeita työpaikalle ja työnantajalle

Puutarhaliiton materiaalia

Ohjeita venäjäksi työntekijälle (linkit venäjän- tai ukrainankieliseen materiaaliin ja lomakekäännöksiin englanninkielisen hakemuksen täyttämisen tueksi)

Ohjeet käsienpesuun (Ruokavirasto)

Elintarviketurvallisuuden (hygienia) huoneentaulut eri kielillä (Ruokavirasto)

Valmentaudu työnantajana

Videosarja eri aiheista

Avomaan mansikan viljelytyöt

Vadelma, herukat, pensasmustikka

Työnlainsäädäntö

Palkkaus

Työaikamääräykset

Työturvallisuus

Työturvallisuus jatkuu

Hygienia

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

Kokemuksia kausityökesästä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/leivon_mansikka.jpg Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.

Kokemuksia kausityöstä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/rantalantila-2.png Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

TOP