Kausityöt

Perehdytysmateriaalia

Materiaalia perehdytykseen

Valmistaudu uusien työntekijöiden saapumiseen laatimalla perehdytysopas tai -kansio, johon työntekijä voi palata perehdytyksen jälkeenkin. Esimerkki Työntekijän perehdyttämisoppaasta (linkki) mansikanpoimintaan (opas latautuu koneellesi ja voit täyttää sitä tilakohtaisilla tiedoilla, tuotettu Työvoimaa tiloille -hankkeessa). Toinen esimerkki ladattavasta ja täytettävästä oppaasta löytyy täältä: Perehdytysopas.

Hyödynnä perehdytyksessä ja kansion koostamisessa tämän sivun materiaaleja ja videoita. Perehdyttämislomake toimii hyvänä tukena ja muistilistana perehdytyksen suunittelussa ja toteutuksessa. Puutarhaliiton sivuilla lomake eri kielillä >>

Huomioi työn aloituksessa perehdytyksen ja opastuksen tärkeys, niin itse työn tekemisessä (miten ja miksi asioita tehdään kuten tehdään) kuin tilan muiden pelisääntöjen osalta (esimerkiksi majoitus). Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat työhön fyysisesti tottumisen kannalta kriittisiä - taukojumppa ja palautuminen ovat tarpeen, että työntekijä jaksaa ja pysyy työkuntoisena ja -intoisena ensimmäistenkin viikkojen jälkeen. Eli varaudu alussa ohjaamaan työskentelyä enemmän eri tavoin - tähän vaiheeseen panostaminen kannattaa. 

Esimerkki tilan töiden ja työyhteisön kuvaamisesta sekä perehdytyksestä (tuotanto Yrityssalo Oy):

Kattava video: varusteet, asennot, poiminta (miten ja miksi). Toteutus Kohti Oppivia marjatilaverkostoja -hanke.

Viesti tavoitteista ja opasta työntekijöitä

Tavoitteet tarinaksi, tarina tekemiseksi. Näin syntyy tunne tarkoituksesta ja merkitys työlle. Tunne selkeydestä auttaa keskittymään tekemiseen. Kun tekemisestä tulee tapa, säästyy aikaa - työ automatisoituu. Tavat synnyttävät tulosta. Kannattaakin panostaa työsuhteen alkuvaiheessa perehdyttämiseen.

Opasta, ohjaa ja viesti tilan tavoista ja työtehtävistä. 

  • Miksi tehdään?
  • Kuka tekee?
  • Miten tehdään?
  • Mitä tehdään - eri vaiheet ja etapit?
  • Milloin tehdään?

Oikopolkuja sivustolla

Ohjeita työpaikalle ja työnantajalle

Puutarhaliiton materiaalia

Näin peset kädet -huoneentaulut eri kielillä (Ruokavirasto)

Elintarviketurvallisuuden (hygienia) huoneentaulut eri kielillä (Ruokavirasto)

Valmentaudu työnantajana

Videosarja eri aiheista

Avomaan mansikan viljelytyöt

Vadelma, herukat, pensasmustikka

Työnlainsäädäntö

Palkkaus

Työaikamääräykset

Työturvallisuus

Työturvallisuus jatkuu

Hygienia

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

Kokemuksia kausityökesästä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/leivon_mansikka.jpg Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.

Kokemuksia kausityöstä

https://www.xn--titsuomesta-n8a5u.fi/wp-content/uploads/rantalantila-2.png Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

TOP